Recordem aquesta jornada en un any en què Espanya s’enfrontarà a diversos processos electorals.
Cada primer dijous de febrer se celebra a tot el món el Dia Mundial de les Eleccions, una iniciativa que va sorgir durant la Conferència Mundial d’Oficials Electorals, desenvolupada a Hongria en 2005, i que va ser recolzada per l’Organització de les Nacions Unides, entre altres organitzacions internacionals.
Els objectius d’aquesta efemèride són:
Donar a conèixer a l’opinió pública els diferents tipus de sistemes de votació, sensibilitzar sobre la importància de la promoció d’una cultura democràtica i alts nivells de participació electoral i estimular als i les noves votants i a les persones joves perquè exercisquen el seu dret al vot.
Les eleccions són el mecanisme mitjançant el qual les i els electors expressen la seua opinió mitjançant una votació secreta per a triar a una persona representant d’un càrrec polític, sindical o d’una altra índole. Aquest procés institucional és possible en un entorn democràtic.
Com motivar a la joventut
Perquè les persones joves s’empoderen i facen ús del seu dret al vot, és important posar en valor la democràcia.
Però, què és la democràcia?
Més enllà d’un règim o forma de govern, és una forma de vida on es posen en relleu els valors més alts en el sentit humà.
Té a veure amb la defensa de l’Estat de dret, la divisió de poders, el vot universal i la celebració de comicis periòdics.
Suposa la defensa institucional dels drets humans.
Està vinculada amb la llibertat d’expressió, opinió, pensament, consciència…
Té a veure amb el dret a la llibertat d’investigar i de rebre i difondre informacions i idees per qualsevol mitjà d’expressió.
Suposa la participació activa de la ciutadania i la transparència de la gestió pública.
L’ideal democràtic està relacionat amb el respecte a les diferències ètniques, religioses, de gènere, d’orientació sexual i ideològica.
En el seu total sentit, la democràcia té a veure amb l’accés a nivells mínims de benestar socioeconòmic.
Eleccions a Espanya
A Espanya es preveuen diversos processos electorals durant l’any 2023. El primer serà el 28 de maig: eleccions municipals i autonòmiques (aquestes últimes, no obstant això, no se celebraran en totes les comunitats autònomes, excloent-se les regions d’Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia i País Basc). L’altra cita electoral tindrà lloc, previsiblement, al novembre o desembre, i seran les Eleccions Generals per a triar a les persones representants de la ciutadania en el Congrés dels Diputats i al Senat.